Testamente og arv

En professor i familie-/arveret anslog for nogle år siden, at halvanden million mennesker her i landet mangler et testamente. Det skyldes, at arven efter arveloven ofte fordeles på en måde, som de færreste ønsker. Det gælder sandsynligvis også dig/jer. Behovet er nemlig ikke blevet mindre i de senere år, og du har i så fald brug for en dygtig arveretsadvokat til at rådgive herom og skræddersy dit/jeres testamente. Det har vi meget stor erfaring med, og vi ser frem til at hjælpe dig.

Vil du vide mere, kontakt Susanne eller Michael for en uddybning.

Susanne Landbo Quedens

Partner, Advokat (L)

Michael Jacobsen

Partner, Advokat (L)

Vi har sat kaffen over og er klar til at mødes med dig. Book her et uforpligtende møde:

Lad os lige uddybe det her med, at arven ofte fordeles på en måde de færreste ønsker ifølge arveloven. Det er sådan, at har man ikke oprettet et testamente, så bestemmer arveloven hvem der er arvinger, og hvordan værdierne i dødsboet skal fordeles. Hvis man har fået lavet et testamente, så kan man selv bestemme en stor del af hvordan arven skal fordeles.

 

Man har altså mulighed for at fordele sin arv på en helt anderledes måde, end hvad arveloven ville have bestemt, og det kan være af stor betydning for dine arvinger. Desuden er der ingen tvivlsspørgsmål for arvingerne, da du allerede har bestemt hvordan fordelingen skal være.

 

Lever du i et papirløst samliv kan det eksempelvis være meget relevant med et testamente, for at din samlever har ret til dele af din arv. Er man ikke gift eller registrerede partnere, har din samlever nemlig ikke ret til at arve efter din død henhold til arveloven. Det kan også være en god idé at sikre børn fra tidligere forhold med et testamente, eller hvis man vil tilgodese en fraskilt ægtefælle.

 

Hvorfor har man brug for et advokat testamente? Det har man i princippet ikke. Man kan godt selv lave sit testamente, men uden en advokat eller notar til at tjekke gyldigheden skal man selv sikre sig, at testamentet overholder reglerne i arveloven. Har du selv skrevet dit testamente og afleverer det til en notar til underskrift, så er det ikke notarens pligt at tjekke gyldigheden af dit testamente. Det sikrer et advokat testamente til gengæld.

Det kan være en stor mundfuld at undersøge alle reglerne i arveloven, og det er det vi hos VQA advokater kan hjælpe med. Vi kender den gældende lovgivning, og kan vejlede dig i forhold til hvordan du får fordelt din arv som du ønsker, i samspil med de regler der er i arveloven.

 

Hvis du eksempelvis ønsker, at dine arvinger skal have mere eller mindre end de ville i henhold til arveloven, så kræver det, at du har et gyldigt testamente. Det kan også være, at du har ønsker om at andre i dit liv end tvangsarvingerne skal have en del af din arv, og for det behøver du et testamente. De tre arveklasser i arveloven hedder henholdsvist:

  1. Ægtefælle og børn
  2. Forældre og søskende
  3. Bedsteforældre, onkler og tanter

Har du slet ingen arvinger efter arveloven kan du også risikere, at din arv går til statskassen.

 

Vi er hos VQA klar til at give dig sikker og personlig rådgivning, så du kan føle dig tryg ved, at der ikke er noget at betvivle i forhold til dit testamente. Med et advokat testamente bliver dine ønsker nedskrevet og formuleret så de er gældende, lovlige og udenfor tvivl.

Det er ikke kun arven, der behandles i et testamente. Testamentet kan også omhandle hvordan du ønsker at dit dødsbo bliver behandlet, og hvordan du ønsker at blive begravet. Det kan i nogle tilfælde være en stor lettelse for de efterladte, hvis der står i dit testamente præcis hvad du ønsker, så der ikke efterlades nogen tvivl.

 

Dit advokat arv og testamente kan også formulere om dine arvinger skal have din arv som særeje, samt om de har ret til at ophæve særejet. Dødsboet vil, uden et testamente, blive fordelt efter arveloven, og det er langt fra alle der ønsker den løsning. Har man en ægtepagt der gælder ved dødsfald, kan denne bestemme hvorvidt nogle ting og værdier tilhører den ene eller den anden ægtefælle som særeje, i modsætning til at tilhøre begge.

 

Dødsboet er alle de ejendele, værdier og gæld en person har, når han eller hun afgår ved døden. Hvis man ikke har lavet en ægtepagt med sin ægtefælle, består dødsboet af halvdelen af parrets ejendele, værdier og gæld. Det er en af de ting man kan ændre på, hvis man får lavet et advokat testamente.

 

I dit testamente kan du desuden notere bestemte genstande eller andele af dit dødsbo som du ønsker, skal gå til bestemte personer eller organisationer. Det samme gælder for beløb du ønsker, at de skal modtage.

Du har nu kunne læse en del om, hvorfor det er vigtigt at have et testamente, og hvad et advokat testamente kan gøre for dig. Du har sikkert fået en bedre idé om, hvorfor det er rigtig rart for de efterladte, at du har taget stilling til fordeling din arv, dit dødsbo og ønsker til din begravelse.

 

Vi har mange års erfaring indenfor udfærdigelse af testamenter, og har i de mange års erfaring kunne se hvor stor en lettelse det er at have styr på sit testamente. Det giver en ro, at der er styr på hvordan familie, pårørende og venner skal forholde sig i tilfælde af ens dødsfald. Derfor anbefaler vi, at man får lavet et testamente.

Vi har kontorer i Hillerød og København, og vi kan mødes for at lave dit testamente i et af vores kontorer. Få et gratis rådgivningsmøde og beslut om du vil benytte vores erfarne advokater til at lave dit testamente. Vi vil meget gerne tage en snak med dig om dine tanker og ønsker. Vi hjælper med at personliggøre ønskerne i dit testamente og skræddersyer det til at passe til den arvefordeling du har i tankerne.

 

Vi klargøre dit testamente så det er fuldstændigt, overholder alle regler og dermed ikke kan anfægtes mod dit ønske.